Какво е лава лампа

Какво е Лава лампа

Лава лампата е декоративно осветително устройство, създадено от британския изобретател Едуард Крейвън Уокър през 1960 г. Той подаде патентна заявка за изобретението си през 1965 г., а през 1968 г. тя бе одобрена. Фирмата му, Cressworth, се намира в Пуул, Обединеното кралство.

Лава лампата се състои от прозрачен стъклен контейнер, обикновено във формата на бутилка, който съдържа полупрозрачен парафинов восък. Под контейнера се намира лампа с нажежаема жичка. Когато лампата е включена, топлината от нажежената жичка разтапя восъка, който се движи във водоподобни „лава“ клубове. Ефектът се постига, защото при нормална температура парафинът е малко по-тежък от маслото и се потапя в него, но при загряване става по-лек и плува на повърхността.

През 1965 г., Уокър представи изобретението си на търговски панаир в Брюксел, където привлече вниманието на предприемача Адолф Вертхаймер. Той и неговият бизнес партньор, Ну Спектър, купуват правата за използване на продукта в САЩ и започват да го продават под марката Lava Lite чрез корпорацията Lava Simplex International.

Лава лампата бързо става популярна като декоративен елемент в домовете и офисите по света. В средата на 60-те години на 20-ти век, Спектър организира производство на Lava Lite в своя завод в Чикаго. Днес, лава лампата продължава да бъде един от най-популярните декоративни елементи за украса на помещения.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *